Vamman historia

Esihistoria

Kesällä 2005 12-vuotias Miro Palokallio tajusi, että haluaa oppia soittamaan kitaraa ja perustaa bändin. Idea jäi pyörimään päässä. Kitaratunneille ilmoittautuminen myöhästyi, eikä hän päässyt tunneille vielä sinä syksynä. Bändi kuitenkin perustettiin. Kaksi vuotta nuorempi pikkuveli Aarni oli heti mukana. Miron ystävä Marlon Moilanen suostui myös mukaan, hän oli aina halunnut opetella soittamaan koskettimia. Laulajaksi otettiin Aarnin kaveri Ville. Bändin nimeksi tuli VAMMa, etunimien alkukirjaimien mukaan. Ensimmäinen biisi syntyi jo samana iltana, jona bändi perustettiin. Sen nimi oli Yrjö Pensas, ja se otti vahvasti kantaa maailman politiikkaan. Miro sävelsi sen mummilta saaduilla vanhoilla koskettimilla.

Vuosi 2006 lähti käyntiin vauhdilla. Miro meni kitaratunneille. Ville potkittiin jossain vaiheessa bändistä, kukaan ei enää tarkkaan muista miksi. Valtteri Kuusela joutui bändiin mukaan, kun Miro huomasi koulun musiikintunnilla, että tämä osasi soittaa rummuilla peruskompin. Kevään loppupuolella Aarni sai kenkää bändistä, koska halusi olla kakkoskitaristi, muttei halunnut Miron opettavan häntä. Veljesten tuolloin Belgiassa asuva serkku Aku Rouhe aloitti toukokuussa kitaransoiton. Miro pyysi hänet heti bändiin mukaan. Kesällä Miro, Marlon ja Valtsu soittelivat Miron ja Aarnin mökin navetassa, Artjärvellä. Jonkinlaisia biisejä alkoi syntyä. Jossain vaiheessa Marlon päätti, että haluaakin opetella soittamaan kitaraa. Hänestä tuli bändin kolmas kitaristi. Miro opetteli omatoimisesti samana kesänä lukemaan nuotteja ja alkoi pimputtelemaan myös vanhoja koskettimiaan.
Loppukesästä Miron äiti osti digitaalipianon, jota Miro alkoi soittaa aktiivisesti. Syksyllä hän meni pianotunneille. Ensimmäiset oikeat biisit alkoivat syntyä. Suunnilleen noihin aikoihin Miro kirjoitti myös kappaleen Blues on angstin laulu, joka ei vielä silloin saanut sävellystä, vaan jäi paperilappuna Miron arkistoihin.

Kohti oikeaa bändiä

Keväällä 2007 Palokallioiden mökin navetasta oli tullut vakiintunut soitto- ja äänityspaikka. Silloin syntyivät Vamman ensimmäisten keikkojen toivotuimmat kappaleet, Tappava aurinko ja Menopaluu, kumpikin Miron kynästä. Aarni osti basson ja pääsi bändiin basistiksi, jolloin bändin tuolloinen nimi VAMMa muuttui VAMMAksi. Alkukesästä Valtsu ja Aarni vaihtoivat soittimia, koska Aarni oli taitavampi rumpali ja Valtsu parempi basisti. Heinäkuussa Aku muutti Suomeen, ja elokuussa ensimmäiset bänditreenit saatiin järjestettyä Palokallioiden rivitaloasunnossa. Tästä ei kuitenkaan voinut tulla vakiintunutta käytäntöä naapureiden takia, joten bändi alkoi treenata paikallisella nuorisotalolla. Bändi ilmoittautui myös bändikouluun vanhempien painostamana. Ensimmäinen keikka oli Vuotalossa 12.10.2007. Yhtye soitti kaksi kappaletta, Tappavan auringon ja Menopaluun.

Syksyn kuluessa bändikoulu osoittautui virheeksi ja rahantuhlaukseksi. Ohjaajan tehtäväksi jäi lähinnä katsoa, kun bändi treenasi. Vamma päätti, ettei jatka bändikoulussa käymistä keväällä. Pop & Jazz -konservatorion vararehtori Jussi Saksa otti kuitenkin yhteyttä bändiin. Hän tarjoutui henkilökohtaisesti Vamman ohjaajaksi, joten bändi suostui jatkamaan bändikoulussa keväällä 2008. Saksan ohjeista oli bändille hyötyä, ja yhteissoiton kehittyminen nopeutui. Puolivälissä kevättä bändiohjaaja kuitenkin vaihtui. Uusi ohjaaja ei kyennyt antamaan minkäänlaista hyödyllistä ohjeistusta. Bändi päätti lopettaa bändikoulun kevään jälkeen. Kevään aikana Vammalla oli kolme keikkaa. Kesäkuussa Vamma esiintyi Helsingin nuorisoasiainkeskuksen järjestämässä Beach Partyssa Vartiosaaressa.
Kesällä bändi piti treenaustaukoa.

Muutos miehistössä

Loppukesästä Vamma sai tietää, että Nuorissa itää -konsertti järjestettäisiin Vuotalossa. Muutenhan asia ei olisi Vammaa koskenut, koska yhtye ei ollut enää Vuosaaren Musiikkikoulun eikä Pop & Jazz -konservatorion ohjauksessa. Vuotalon esitteessä tapahtumasta kertovan tekstin yhteydessä oli kuitenkin Miron kuva, mikä hämmensi bändiä suuresti. Keikka Vuotalossa oli tietenkin erittäin tervetullut, joten yhtye otti yhteyttä Vuosaaren Musiikkikouluun. Vammasta tuli konsertin pääesiintyjä. Bändi alkoi treenata heti kun sai treeniajan nuorisotalolta, pari viikkoa ennen keikkaa. Demon tekemisestä alettiin taas puhua ja kävi selväksi, ettei Marlon missään tapauksessa halua tehdä demoa tai koskaan levyttää. Valtsukaan ei ollut ollenkaan varma. Miro päätti, että Vuotalon keikka jäisi yhtyeen viimeiseksi. Miro, Aku ja Aarni alkoivat suunnitella uuden bändin perustamista pikkuserkkunsa, multi-instrumentalisti Chris Helteen, kanssa. Keikkapäivänä ja sen jälkeisenä yönä Valtsu kuitenkin sanoi Mirolle tajuavansa vasta nyt yhtyeen potentiaalin. Hän halusi jatkaa yhtyeen kanssa. Marlon ei kuitenkaan muuttanut mieltään, joten bändi päätti jatkaa ilman häntä. Seuraavana päivänä koko bändi, Marlon mukaanlukien, kokoontui äänittämään Vamman viimeiseksi tarkoitetun kappaleen Viimeinen valssi, joka jäikin Marlonin viimeiseksi kappaleeksi yhtyeen kanssa.

1230.8 F

Bändin nimen vaihtamista kokonaan suunniteltiin, mutta lopulta päädyttiin vain muuttamaan kirjoitusasu VAMMAsta Vammaksi. Bändi alkoi treenata kappaleita omakustannelevyä ja seuraavan vuoden keikkoja varten. Levyn äänitykset alkoivat marraskuun viimeisenä viikonloppuna
ja jatkuivat tammikuun loppuun asti.

Debyyttialbumi 1230.8 F julkaistiin 28.2.2009. Bändi myy sitä itse. Keväällä 2009 Vamma osallistui Ääni & Vimma -bändikilpailuun, mutta ei päässyt edes semifinaaleihin. Palaute oli kuitenkin hyvin positiivista.  Vamma esiintyi kevään aikana myös kahdessa muussa tapahtumassa.

Hyvä sydän

Huhtikuussa Miro alkoi hahmotella muutaman biisin kokonaisuutta, josta muodostui vähitellen hänen ensimmäinen soololevynsä Hyvä sydän. Se julkaistiin ilmaisena downloadina Last.fm:ssä 29.5.2009 ja cd:nä kesäkuun alussa. Rumpalina levyllä toimii Aarni. Valtsu ja Vamman entinen kitaristi Marlon Moilanen vierailevat levyllä soolokitaristeina.